Polderrood

Ierse Terriërs uit de polder

De Ierse terrier

Hoe ziet de Ierse Terriër eruit?

De Ierse Terriër heeft een dieprode tot bruingele kleur en een ruwe vacht. Hij heeft een elegant "racy" bouw, een gestrekt hoofd met een sik, V-vormige hangende oren en donkere pientere ogen. Hij heeft een heel vriendelijke, blije en pittige uitstraling. De schofthoogte is tussen de 45 en 50 centimeter en hij weegt ongeveer 13 kilo. Een handzaam formaat dus.

Wat is de oorsprong van de Ier

De Ierse Terriër komt zoals de naam al zegt, oorspronkelijk uit Ierland. Volgens de Ieren zelf is het de oudste rashond ter wereld. De vacht is ruwharig en daardoor is hij goed bestand tegen guur weer. De Ierse Terriër werd gebruikt door boeren als "manusje van alles". Hij houdt namelijk van doen, houdt het erf vrij van mollen, ratten, muizen, konijnen en dergelijke. Hij gaat graag mee om even flink te rennen (en dat kunnen ze,wat een snelheid!) en kan ook huis en haard verdedigen. Over zijn oorsprong is niet veel met zekerheid te zeggen, mogelijk hebben de ruwharige Black and Tan terriër en de veel grotere Ierse Wolfhond in de 19e eeuw een rol gespeeld bij het ontstaan van dit ras.

Wat is het karakter van de Ier?

De Ierse Terriër is geschikt als jachthond, waakhond en zeker als huis-/gezelschapshond. Het is een lieve maar ook zelfverzekerde en moedige hond, niet vechtlustig maar hij staat wel zijn mannetje als hij wordt uitgedaagd. Hij wordt gekscherend ook wel de ‘red devil’ genoemd. Op zijn tijd kan hij ook wat eigenzinnig en impulsief zijn, maar het is een echt gezellige vriend voor baas en zijn omgeving, dol op kinderen en spelen. Door zijn eenvoud en die vriendelijke benadering is de Ierse Terriër een hond die mensen aanspreekt. De Ier is sterk aan zijn baasje en omgeving gehecht. Ze zijn altijd vrolijk, vol energie en blij dat je er weer bent. Het zijn intelligente honden, ze snappen snel wat er gaande is en wat er moet gebeuren.

Hoe voed je een Ier op?

De Ier is ook een hond met veel energie die veel beweging nodig heeft. Hij heeft een sterke eigen wil en daarom is het nodig, dat je hem goed leert wat wel mag en wat niet. Op jonge leeftijd leren zij heel gemakkelijk en spelenderwijs kan je hem dan veel aanleren. Profiteer daarvan, immers, als je een goed opgevoede hond hebt, hebben zowel jij als je hond daar zijn leven lang plezier van. Doordat hij intelligent is, laat hij zich ook goed opvoeden en hij leert graag. Je bereikt bij de Ier meer met een korte terechtwijzing of even prijzen en aanhalen dan met een harde stem en dressuurmethoden. Daarvoor is deze hond echt niet geschikt.

Welke verzorging heeft de Ier nodig?

Om het overtollige haar te verwijderen wordt de Ier geplukt en getrimd. Dat trimmen kun je gemakkelijk zelf leren en je hond vindt dit geen enkel probleem als je dit vroeg aanleert. Op die manier heb je daar geen kosten aan. Je kunt natuurlijk ook naar de trimsalon. Regelmatig kammen met een grove kam is voldoende. Zij verharen niet echt.

Hoe is de Ier in huis

Als hij genoeg wordt uitgelaten is het de ideale huishond. Gezellig, aanhankelijk en zeker geen zenuwachtige hond die om je benen loopt te draaien. Hij is niet te groot, een handzaam formaat mand is dus voldoende. Ook vindt hij een bench prima om ’s nachts te verblijven of als je even weg bent. Hij is een goed bewaker van huis en haard en hij is dol op kinderen en autorijden. Hij is geen blaffer, maar als hij blaft is dat een mooi diep geluid.

Hoeveel buitenbeweging heeft de Ier nodig?

Regelmatig uitlaten is noodzakelijk en zeker één keer per dag moet er flink gerend kunnen worden in een park, bos of strand. Spelen met andere speelse honden vindt hij geweldig, zelfs op oudere leeftijd. Een klein blokje om aan de riem is voor de Ier geen uitlaten. Als hij buiten zijn energie kwijt kan dan is hij binnen de ideale huishond. Mocht dat een dag niet lukken is dat ook geen punt, maar liever wel elke dag. In streken waar veel wild gehouden wordt moet je rekening houden met zijn goed ontwikkelde jachtinstinct. Als je eenmaal een Ier hebt (gehad) wil je geen andere hond meer…!

Toen onze Flynn een puppy was

 P1040856.JPG - 4.37 MB